Estetica dentara

Cele mai importante lucruri care ne atrag atentia atunci cand vorbim cu o persoana sunt ochii si zambetul.
Frumusetea dintilor albi nu este numai un semn de sanatate ci si un element de cultura, un simbol de prosperitate si succes.
Atunci cand o persoana zambeste, e semn de buna dispozitie, fiind dispusa sa comunice, sa creeze o atmosfera placuta in jurul sau si sa se simta mult mai increzatoare. Dar din pacate, nu toata lumea isi permite un zambet fermecator.
Estetica stomatologica include o serie de tratamente stomatologice din arii diferite (protetica dentara, ortodontie, implantologie dentara, chirurgie orala) si are drept scop imbunatatirea aspectului dentitiei pacientilor, de aici rezultand si acest termen de "terapie interdisciplinara".

In acest sens, se folosesc mai multe tehnici in estetica stomatologica, ca de exemplu: albirea dintilor, fatetarea dintilor (fie cu materiale compozite, fie cu fatete dentare ceramice), remodelare dentara, diverse tratamente ortodontice sau aplicarea unor implante dentare.
Estetica dentara a aparut odata cu dorinta oamenilor de a avea un zambet frumos si mai stralucitor. Aceasta sectiune este adresata tuturor celor care doresc sa aibe un zambet frumos, dinti aliniati si albi.
Datorita tehnologiilor avansate oferite de clinica stomatologica EraDent, acum iti este foarte usor sa ai un zambet stralucitor.
Albirea dentara

Se foloseste in scopul obtinerii unei nuante mai deschise a dintilor patati sau colorati.
Sunt recomandate acele metode prin care exista un control din partea medicului stomatolog in vederea evitarii aparitiei unor complicatii (decolorari neuniforme, afectari ale gingiei inconjuratoare).
In momentul de fata exista deja doua metode consacrate prin care se poate realiza o albire profesionala a dintilor:
- prima dintre acestea presupune confectionarea unor gutiere (dispozitive din plastic ce se muleaza perfect pe arcada dentara) in care se va aplica, de catre pacient, seara, inainte de culcare, o anumita cantitate dintr-un gel ce contine ca substanta activa peroxidul de carbamida, acesta determinand practic albirea dintilor.

Pacientul va dormi cu aceste gutiere, aplicate pe dinti, timp de 5-7 zile, in functie de rezultatul ce se doreste a fi obtinut. In tot acest timp pacientul va efectua vizite regulate la medicul stomatolog.
- cea de-a doua metoda, este mult mai rapida si comoda pentru pacient. In acest caz albirea se realizeaza in cabinetul stomatologic, pe dintii pacientului aplicandu-se un gel ce contine peroxid de hidrogen care este activat de catre o sursa de lumina cu plasma. Intregul proces de albire este fragmentat in trei sedinte, fiecare dintre ele cu o durata de 20 de minute. Sunt utilizate substante ce contin peroxid de carbamida si peroxid de hidrogen in diverse concentratii, in functie de situatia clinica.
Bijuterii Dentare

Bijuteriile dentare sunt un accesoriu pentru un zambet cu adevarat stralucitor.
Aplicarea bijuteriilor dentare nu necesita niciun fel de indepartare a substan?ei dure dentare si se poate efectua in cateva minute. Bijuteriile dentare (diamantele) se lipesc cu un adeziv special numit bonding. Acesta nu afecteaza cu nimic structura dintelui.
Inainte de aplicarea diamantului pe dinte este nevoie de un periaj profesional care sa indeparteze toate resturile de alimente si de placa bacteriana. Dupa ce se usuca foarte bine, conditionam dintele, aplicam adezivul, bijuteria si apoi folosim o lampa speciala de fotopolimerizare cu care intarim adezivul.
Gata, in cateva minute plecati cu o infatisare noua.


Fatetarea

Remodelarea si reconturarea dentara este cunoscuta si sub denumirea de odontoplastie, constand in slefuirea unei portiuni din smaltul dintilor cu scopul de a modifica forma lor. Ulterior medicul dentist poate decide refacerea fetei afectate a dintelui (de exemplu in cazul unei fracturi) cu materiale compozite sau cu fatete ceramice.
Desi in comparatie cu fateta ceramica, cea din material compozit prezinta avantajul unui timp relativ scurt de realizare, ea prezinta si o serie de dezavantaje cum ar fi:

Instabilitate coloristica si volumetrica in timp si imposibilitatea unei finisari asemenea celei ceramice. Se utilizeaza in zona frontala pentru a restabili factorul estetic, se recurge la indepartarea minima de substanta dura de pe suprafata dintelui, dupa care se v-a realiza o fateta subtire de aproximativ 0,5 mm grosime. Aceasta se va cimenta pe suprafata preparata anterior. Avantajul acestei tehnici consta in faptul ca indepartarea de substanta este minima, timpul redus de lucru si o estetica de invidiat. Se pot trata dinti cu fracturi coronare, dinti colorati, dinti afectati de procese carioase sau usor malpozitionati.

Fatetele ceramice pot fi utilizate cu succes atunci cand exista: spatii interdentare inestetice, "inghesuiri" dentare minore si moderate, coloratii intrinseci reduse si medii (tetraciclina si fluoroza), dinti cu forme si dimensiuni inestetice, traumatisme dentare sau leziuni carioase insotite de pierderi moderate de substanta dentara. Avantajele fatetelor ceramice: necesita slefuiri minore ale suprafetei exterioare a dintilor (0.6mm), conserva vitalitatea dintilor, sunt fizionomice, neavand infrastructura metalica dintii restaurati nu vor prezenta umbre negre in vecinatatea gingiei, textura si transluciditate similare dintilor naturali, lipsa reactiilor alergice datorita biocompatibilitatii ceramicii dentare, menajarea gingiei in timpul slefuirii, amprentarii si cimentarii, deoarece limita lucrarii poate fi plasata chiar in vecinatatea gingiei (nu necesita "infundarea" limitei lucrarii subgingival pentru mascarea acesteia).
Remodelarea dentara

Remodelarea si reconturarea dentara este cunoscuta si sub denumirea de odontoplastie, constand in slefuirea unei portiuni din smaltul dintilor cu scopul de a modifica forma lor. Ulterior medicul dentist poate decide refacerea fetei afectate a dintelui (de exemplu in cazul unei fracturi) cu materiale compozite sau cu fatete ceramice.
Remodelarea dentara este extrem de utila in ceea ce priveste corectarea micilor imperfectiuni, ca de exemplu: repararea sparturilor de dimensiuni reduse; netezirea denivelarilor sau a portiunilor gaurite din smalt; ajustarea formei neregulate pe care o pot avea unii dinti, ca urmare a cresterii gresite; ajustarea lungimii caninilor. Insa, remodelarea nu este recomandata in cazurile cu probleme dentare serioase - cum ar fi sparturile de mari dimensiuni, fracturile sau defectele majore ale smaltului. Adesea, aceasta procedura se foloseste in combinatie cu tratamente mai dificile, fatetari, reconstruiri coronare, pentru a asigura rezultate optime.

Tratamentul ortodontic

Este arta si stiinta indreptarii dintilor atat la copii cat si la adulti. Aceasta se face de catre un dentist special pregatit si trateaza doar pacienti care au nevoie de astfel de tratamente. Ortodontia imbunatateste aspectul zambetului si ajuta la dezvoltarea faciala, a conturului fetei si al profilului. Creste si eficienta masticatorie dupa ce dintii sunt aliniati.
Aparatele mobile se folosesc la copii si necesita purtarea lor minim 16 ore pe zi.
Aparatele fixe se lipesc pe dinti, nu pot fi date jos decat la sfarsitul tratamentului si se pot aplica la orice varsta. Este indicat atat in vederea corectarii tulburarilor functionale cat si acelor estetice. In general acesta presupune aplicarea pe dinti a unor dispozitive metalice sau ceramice, de care se ataseaza niste arcuri ce treptat aduc dintii in pozitia lor normala, pe arcada si astfel in timp probleme ca dinti inghesuiti sau incorect aliniati pot fi rezolvate prin aceasta metoda.
Implantul dentar

Este recomandat si in zona frontala deoarece prin intermediul lui se pot obtine rezultate mult mai bune din punct de vedere estetic decat cele obtinute cu ajutorul unei punti. Initial, se realizeaza de catre personal specializat, implantarea unui dispozitiv din titan in osul maxilar peste care la nevoie se poate aplica o lucrare provizorie. Dupa aproximativ 3-4 luni, timp in care osul din jurul implantului s-a vindecat, se poate aplica o lucrare definitiva.
Un implant dentar propriu-zis este un dispozitiv fabricat in general din titan de inalta puritate (grad IV si V), ce inlocuieste radacina dintelui natural. Cel mai folosit material in implantologie, Titanul este un material biocompatibil si permite integrarea biologica in tesutul osos prin procesul de osteointegrare. Poate beneficia de implant dentar orice pacient cu o stare de sanatate buna, fara afectiuni grave si cu o igiena orala foarte buna, indiferent de varsta.

La prima intalnire cu medicul stomatolog, acesta va efectua o consultatie si analize amanuntite, un radiodiagnostic si un plan de tratament. Urmeaza intr-una din sedintele viitoare, inserarea implantului, interventie nedureroasa si netraumatizanta pentru pacient. Dupa 7 zile de la interventie se indeparteaza firele de sutura, daca interventia de inserare a impus folosirea lor. Urmeaza perioada de osteointegrare, iar dupa acest interval se trece la incarcarea implanturilor cu lucrari protetice fixe sau suprastructuri mobilizabile.Chirurgia dentara

Cea mai frecventa interventie chirurgicala intalnita in stomatologie este extractia dentara. Atunci cand un dinte este foarte distrus si nu mai poate fi refacut sau daca imbolnavirea sa provoaca complicatii, el trebuie extras. Dintele extras se poate inlocui cu un implant dentar (vezi implant dentar) sau cu o punte dentara.
Chirurgia dentara permite medicilor specialisti sa rezolve cazurile complicate cu punct de plecare dentar.


In aceasta categorie enumeram:
- chisturile maxilare
- granuloamele apicale (necesita rezectii apicale)
- molarii de minte inclusi sau semiinclusi

- caninii inclusi
- extractii dentare prin alveolotomie in cazuri dificile
- incizia abceselor periosoase cu punct de plecare dentar
- tratament chirurgical pre / pro-protetic
- descoperirea dintilor inclusi in scop ortodontic
- extirparea tumorilor benigne ale partilor moi sau ale oaselor maxilare
- chirurgia parodontala
- augumentari osoase
- sinus lifting extern sau intern (folosite in implantologie)
- diagnosticarea tumorilor maligne si indrumarea pacientilor catre serviciile de specialitate
- tehnici curente de extractie a dintilor temporari si permanenti
- granuloamele apicale (necesita rezectii apicale)
- tratamentul de urgenta al accidentelor si complicatiilor extractiei dentare
- extractii alveoloplastice (chirurgicale)
- odontectomia, osteotomia transmaxilara
- chiuretajul periapical
- amputatie
- premolarizare
- hemisectie
- excizia si plastia frenurilor si bridelor.Odontoterapia

Diversele probleme ale dintilor, de la caria simpla pana la complicatii grave ale acestora, pot fi eliminate cu ajutorul tratamentelor odontologice corespunzatoare. Tratamentele presupun refacerea structurii si a functionalitatii dintilor afectati, cu ajutorul unor materiale si tehnici moderne, care permit obtinerea de rezultate durabile si perfect estetice.
Caria dentara apare atunci cand bacteriile din cavitatea bucala produc acizi care ataca dintele.

Netratata, caria dentara se poate complica cu infectii si poate duce chiar la pierderea dintelui. Caria dentara poate fi prevenita prin periajul dintilor si folosirea atei dentare cu regularitate, prin controale stomatologice periodice, prin periajul profesional si prin evitarea alimentelor bogate in zahar.
- tratarea dintilor hipersensibili
- bio-materiale care, sub obturatiile coronare, ajuta la conservarea vitalitatii dintelui
- obturatii fizionomice fotopolimerizabile
- obturatii din compozit nanohibrid cu estetica extraordinara si rezistenta maxima.Endodontia

Pe masura ce stomatologii recunosc ca dintii naturali sunt mai eficienti decat orice alt inlocuitor, gasesc ca merita depunerea unui efort suplimentar in mentinerea dintelui afectat pulpar. In practica stomatologica rolul endodontiei s-a largit foarte mult in ultimii ani. Desi sunt multi factori implicati, cel mai important factor al acestei dezvoltari este rata de predictibilitate a reusitei endodontice. Endodontie este disciplina specializata in studiul si tratamentul bolilor pulpei dentareProtetica dentara

Studiaza metodele si tehnicile de protezare cu ajutorul lucrarilor (pieselor, restaurarilor) protetice fixe sau mobilizabile.
In general, protezele fixe sunt confectionate in laborator, de catre tehnicianul dentar, dar numeroase proteze fixe provizorii pot fi realizate si in cabinetul stomatologic. Prin contrast, protezele mobilizabile (par?iale sau totale) pot fi indepartate voluntar de catre pacient.
Implantul dentar

Este o afectiune din ce in ce mai des intilnita in ultima perioada si consta in distrugerea sistemului de sustinere a dintilor de cele mai multe ori fara semne pe smaltul exterior al dintilor. Aparitia acestei afectiuni poate avea ca factori fumatul, tartrul sau placa bacteriana sau pot fi factori ereditari.

Printre primele semne in cazul aparitiei paradontopatiei este inflamatia gingiei, iar ulterior prin extinderea afectiunii dintii pot capata mobilitate. Alaturi de complicatiile cariei dentare parodontoza reprezinta una dintre cele mai importante cauze ale pierderii dintilor. Gratie ultimelor descoperiri din domeniu, boala parodontala beneficiaza in clinica noastra de un tratament complex, individualizat in functie de fiecare forma clinica si in armonie cu dorintele pacientului, asigurand prelungirea duratei de existenta a dintilor pe arcada. Se poate reusi insa incetinirea progresiei bolii sau chiar incetarea ei si prin metode chirurgicale chiar se poate remedia in mare masura defectul produs.Profilaxia dentara

Este in prezent cea mai la indemana metoda de a mentine si imbunatatii sanatatea si frumusetea dintilor. Preventia afectiunilor dentare consta in consultul stomatologic periodic (o data la 6 luni) in indepartarea placii bacteriene de la nivelul dintilor (detartraj cu ultrasunete si periaj profesional), fluorizari periodice, sigilari ale santurilor si fosetelor. Un rol la fel de important il are si instruirea pacientului in vederea mentinerii unei igiene dentare corecte si constante.Radiografia dentara si de maxilar

Este adesea actul cel mai important de diagnostic si pe acest act se bazeaza in cel mai inalt grad tot edificiul terapeutic. Ortopantomografie (radiografie panoramica) este investigatia pentru vizualizarea in ansamblu a ambelor arcade, studiul parodontiului marginal impreuna cu formatiunile anatomice vecine cu care dintii au legaturi functionale stranse, cum ar fi articulatiile temporo-mandibulare, sau relatii de vecinatate cu implicatii patologice: sinusurile maxilare, canalul alveolar inferior, fosele nazale.
Noi o indicam pentru: evaluare initiala in cadrul planului de tratament, leziuni osoase sau dinti neerupti, evaluarea starii parodontale si structura osoasa de sustinere, vizualizarea molarului 3, fracturi osoase maxilare sau mandibulare, preimplant in vederea evaluarii inaltimii osoase.