Endodontia

Ce este endodontia?
Endodonția reprezintă ramura stomatologiei care se ocupa cu prevenția, diagnosticul și managementul afecțiunilor pulpei dentare( în limbaj comun- ″scoaterea nervului“) și a țesuturilor periradiculare.
Tratamentul endodontic este necesar atunci când pulpa, țesutul moale din interiorul canalului radicular, este inflamată sau infectată. Prin tratamentul endodontic se curăță, dezinfectează și obturează canalele radiculare ale dintelui.
Când e necesar tratamentul endodontic?
Dureri acute
Aceste dureri sunt resimțite de pacient fie în contact cu alimentele reci sau fierbinți, fie în timpul masticației, prin exercitarea de presiune asupra dintelui afectat.
Formarea de abcese
În formele mai avansate, infecțiile pulpei dentare se manifestă prin secreții purulente. Acestea se pot acumula la nivelul gingiei sau pot fi eliminate prin fistule gingivale.
Tratamentul endodontic se desfășoară astfel:

• se anesteziază dintele și se izolează
• se creează acces către camera radiculară și pulpa utilizând freza
• se îndepărtează partea cariată a dintelui
• se curăță canalul radicular
• se umple camera pulpară cu pastă și apoi se cimentează
• se obturează canalul ca ultimă etapă, iar uneori dintele are nevoie de reconstrucție cu ajutorul unei coroane din ceramica sau zirconiu
Cand stiu ca am nevoie de obturatie de canal?
Ai nevoie de o obturație de canal atunci când ai următoarele simptome: durere în timpul masticației, disconfort la cald și la rece, inflamarea gingiei, apariția abcesului. Toate aceste simptome arată faptul că pulpa dentară este infectată și ar fi bine să te duci la medicul dentist cât mai rapid pentru ca problemele să nu ia o amploare și mai mare.