Parodontologia

profilaxie

Ce este parodontologia?

Parodontologia se ocupă în primul rând cu diagnosticul și tratamentul afecțiunilor parodontale. De asemenea, tot de parodontologie ține și chirurgia muco-gingivală prin care se poate corecta conturul gingiei fie prin gingivectomie (corectarea zâmbetului gingival spre exemplu), fie prin acoperirea retracțiilor gingivale prin diverse metode.

Boala parodontală se manifestă, în fază incipientă, ca o inflamație localizată la nivelul gingiei, cauzată de placa bacteriană. Dacă nu este îndepărtată corect, printr-o igienă dentară regulată, aceasta se întărește și depune la baza gingiei sub forma depozitelor de tartru, afectând țesuturile de susținere. Tartrul se îndepărtează regulat, prin procedura de detartraj

Alți factori ce favorizează apariția parodontozei

Factori cu acțiune locală:

fumatul, alimentația bogată în zaharuri, cariile dentare, traume ocluzale

Factori generali:

predispoziție genetică, sarcină, menopauză sau o întreagă serie de boli sistemice și medicamente (diabet zaharat, leucemie, anemie, tratamente în boli cardiovasculare, anticoncepționale etc.)

Netratarea gingivitei

Dacă gingivita este lăsată netratată și persistă perioade îndelungate de timp, în anumite condiții legate de o stare de sănătate generală afectată (diabet, fumat etc.) și mai ales la pacienții cu antecedente de parodontopatie în familie, începe resorbția osoasă. Acesta este momentul în care începe parodontopatia propriu-zisă. Nefiind o afecțiune dureroasă, de cele mai multe ori pacienții se alarmează târziu, atunci când apare mobilitate, retracție gingivală mare, deplasări dentare. De aceea este foarte importantă prevenția (controale stomatologice și igienizări profesionale de două ori pe an), pentru a nu se ajunge la situația pierderii dinților.

Placa Bacteriana

Aceasta este in stransa legatura cu Boala Parodontala, aceasta se prezinta ca o pelicula fina, lipsită de culoare sau într-o nuanță gălbuie, și reprezintă un strat rezidual, rezultat în urma masticației alimentelor. În principal, placa bacteriană se compune din microorganisme și zaharuri care favorizează înmulțirea bacteriilor la nivelul cavității bucale, apariția cariilor dentare și a bolii parodontale prin acțiunile acide repetate pe care le exercită asupra dinților și țesuturilor de susținere.

Chiar dacă este într-adevăr o boală cronică ce nu poate fi vindecată definitiv, parodontopatia poate fi tratată cu succes, stabilizată și ținută sub control prin metode terapeutice diverse.

Control periodic

Odată ce s-a obținut oprirea inflamației, a sângerării, este important ca pacientul să revină la intervale de timp nu mai mari de 6 luni pentru control și igienizare profesională în scopul păstrării rezultatului obținut prin tratamentul inițial și chirurgical (terapia de menținere).

Formular de contact - Serviciile noastre

Alege serviciul dorit

4 + 8 =