Profilaxia

Profilaxia: Secretul unui zâmbet sănătos
Una dintre cele mai simple metode de tratament în medicina dentară ce are ca principal scop prevenirea cariei dentare și a bolii parodontale, dar totodată poate preveni și evoluția acestor două afecțiuni stomatologice
Profilaxia se realizează atât acasă, cât și în cabinetul dentar. Acasă, pacientul trebuie să se perieze pe dinți de cel puțin două ori pe zi (dimineața și seara), pentru a preveni depunerea de placă bacteriană, deoarece neîndepărtată de pe suprafața dinților, aceasta se va calcifia și se va transforma în tartru.
În cabinetul dentar, profilaxia se realizează prin: detartraj, periaj profesional, airflowm fluorizare, dar și prin sigilarea dinților permanenți imediat după erupția acestora la copii.
Placa bacteriană
Toate persoanele au placă bacteriană. Saliva, bacteriile și proteinele din gură formează un strat care acoperă suprafetele intraorale (dintii, limba, gingia si mucoasa bucala) aproape tot timpul. Când mâncăm, particule foarte mici (acizi și zaharuri din alimente) rămân în acest strat și crează niște depuneri pe dinți, care formeaza impreuna cu bacteriile placa bacteriana.
Procedura de detartraj cu ultrasunete, periajul dentar, folosirea aței dentare și curățarea dentară profesională ajută la eliminarea plăcii bacteriene și previn probleme dentare si parodontale mult mai serioase.
Gingia sănătoasă se pliază pe dinte și protejează zona corono-radiculara a dintelui de placa bacteriană. Dacă gingia este afectată, această protecție dispare, pentru că gingia va permite pătrunderea plăcii bacteriene in spatial dintre gingie și dinte.
Detartraj
Detartrajul este metoda prin care se îndepărtează placa bacteriană și tartrul de pe suprafața dinților cu ajutorul unor aparate speciale cu ultrasunete sau cu ajutorul instrumentarului manual special pentru detartraj. Placa bacteriană și tartrul sunt principalele cauze pentru apariția gingivitei și a cariei dentare. Scopul detartrajului este de a îndepărta placa bacteriană și tartrul dentar (placa bacteriană calcificată).
Este procedura de detartraj dureroasa?
Detartrajul cu ultrasunete nu este la fel de dureros ca si detartajul manual, dar poate produce o senzație de disconfort, in special dacă aveți sensibilitate dentara. În acest caz, dentistul dumneavoastră poate folosi un anestezic local pentru a scădea temporar sensibilitatea și pentru a face procedura mult mai confortabilă.
Ce asteptari sa ai dupa?
Poate ajuta la prevenirea bolilor parodontale si poate elimina petele de cafea, ceai sau nicotină de pe dinți. De asemenea, contribuie la descoperirea cariilor ascunse, contibuind astfel la prelungirea vieții dinților.
Foarte important este ca detartrajul să fie făcut atât supragingival, cât și subgingival.
Un tratament profilactic complet, repetat o dată la 6 luni, are rolul de a preveni apariția diferitelor afecțiuni dentare, dar și evoluția bolilor deja instalate.
Tratamentul profilactic complet contine:
1. Detartraj
2. Periaj professional
3. Airflow cu florizare
Bucura-te de un zambet frumos, sanatos si perfect igienizat!